doctor picture missing

Dr. Dumitriu Olivia Antoaneta

Programare
doctor picture missing

Dr. Pilă Alexandra

Programare

Depresia – boala secolului in care traim

Ce este depresia?

Tulburarea depresiva este o boala care afecteaza corpul, starea de spirit si gandurile. Ea influenteaza modul in care o persoana mananca, altereaza somnul, modifica maniera de percepere a celor din jur si a persoanei in cauza.

Fara a urma un tratament specific formei depresive cu care se confrunta, oamenii isi prelungesc durerea si suferinta cu saptamani, luni si chiar ani.

Severitatea simptomelor variaza de-a lungul timpului in functie de persoana afectata. Cele mai intalnite sunt:

  • tristete si anxietate persistenta;
  • sentimente de neputinta si de pesimism;
  • sentimente de vinovatie si de lipsa de valoare;
  • lipsa interesului si a placerii privind diferite hobby-uri si activitati care erau savurate odata;
  • simptome fizice persistente care nu raspund la tratament: dureri de cap, tulburari digestive, dureri cronice etc.

Alzheimer- cumplita boala a uitarii

Iti faci griji pentru mama sau tatal tau care a inceput sa se comporte ciudat sau sa uite tot ce ati discutat doar cu ora inainte? Problemele de memorie pot reprezenta simptome ale bolii Alzheimer.

Alzheimer este o boala degenerativa, progresiva, care determina mai multe tipuri de modificari in creierul persoanelor afectate. In primele stadii ale bolii, simptomele nu sunt foarte evidente. Apoi pacientul incepe sa aiba mici pauze de memorie numite popular “lapsus”. Pe masura ce boala inainteaza, pacientul experimenteaza diferite stari de confuzie in indeplinirea ritualurilor zilnice. Dezorientarea si judecata slaba sunt urmatorii pasi in evolutia bolii.

Ca si in cazul altor afectiuni, diagnosticarea precoce joaca un rol foarte important pentru ca tratamentul sa dea rezultate bune. Din acest motiv trebuie sa recunoastem simptomele si sa consultam cat mai repede un medic pentru ca persoana afectata sa beneficieze de tratament in primele stadii ale bolii. Desi anumite modificari ale memorie sunt normale odata ce inaintam in varsta, problemele care apar si afecteaza viata de zi cu zi .

Schizofrenia

Schizofrenia este definita in dictionarul de psihiatrie Larousse ca o psihoza care survine la adultul tanar, de obicei cronica, din punct de vedere clinic caracterizata prin semne de disociere mentala, de discordanta afectiva si de activitate deliranta incoerenta care, in general, determina o rupere a contactului cu lumea exterioara si o repliere autista. Se deceleaza in general in adolescenta. Riscul aparitiei ei este diminuat dupa varsta de 30 de ani si dispare complet dupa 45 de ani.

Tratamentul medicamentos este prima cale de abordare a schizofreniei. Cele mai folosite medicamente sunt neurolepticele. Terapia este prescrisa pe o perioada indelungata, uneori timp de cativa ani.

Ce simptome anunta debutul unui episod schizofrenic?

De cele mai multe ori, perioada prodromala (cea care precede insalarea starii psihoticii) poate fi observata de catre persoanele din jurul bolnavului. El este mult mai izolat decat ceea ce numim o persoana introverta, avand tendinta de a se izola social si de a interactiona tot mai putin si luand diferite precautii. Apare o deteriorare a capacitatii sale de functionare in viata de zi cu zi si in asumarea responsabilitatilor simple, inclusiv cele care tin de igiena. Se concentreaza tot mai greu si nu este capabil sa rezolve nici probleme minore.

Nu are motivatia sau dorinta de a avea vreun fel de initiativa sau de a se bucura, de a-si manifesta interesul deschis si energic cu privire la anumite lucruri si este foarte greu sa mentii o conversatie cu persoana respectiva, avand momente de ostilitate sau chiar de agresivitate. Multe din simptome pot fi confundate cu cele ale unui episod depresiv major, in care pot aparea si elemente psihotice. Apoi apar perceptiile neobisnuite, care preced aparitia halucinatiilor, care pot sau nu sa fie impartasite persoanelor din jur, in functie de incredere si de constientizarea propriilor simptome.