Ce este ozonoterapia

Ozonoterapia este o metodă de tratament nemedicamentos ce folosește un amestec de oxigen și ozon, O2/O3 (ozon medical). Terapia reprezintă o formă de tratament utilizată de mai bine de un secol, care pleacă de la principiul că în majoritatea afecțiunilor, țesuturile sunt insuficient oxigenate. Astfel, tratamentul bazat pe pe un aport sporit de oxigen si ozon, poate repara din interior țesuturile, reducând inflamația.

 

Ozonoterapia – mecanism de actiune si beneficii si reacții adverse

Mecanismul de actiune al ozonului in tratamentul medical consta in capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar si de a sprijini uciderea bacteriilor, a virusurilor si a fungilor.

Efectele sunt remarcabile: neutralizarea toxinelor din interiorul celulelor, reducerea inflamațiilor din țesuturi, reglarea pH-ului, sporirea imunității, activarea circulației periferice, iar efectele adverse sunt practic nule.

Asadar, beneficiile pentru organism ale ozonoterapiei includ:

 • efectul antiinflamator– ozonul poate reduce inflamatia si durerea, prin modularea sistemului imunitar si prin uciderea microorganismelor care cauzeaza infectii si procese inflamatorii;
 • stimularea sistemului imunitar– ozonul poate stimula activitatea limfocitelor T, a globulelor albe si a celulelor natural killer, care sustin lupta impotriva infectiilor si a cancerului;
 • oxigenarea tesuturilor– diferitele forme de terapie cu ozon pot produce dilatarea vaselor sanguine, crescand fluxul sanguin, fapt ce conduce la o mai buna oxigenare a tesuturilor. Astfel, ozonul poate fi util in prevenirea si tratarea afectiunilor cardiovasculare;
 • eficacitatea in tratamentul durerii cronice– unii pacienti cu durere cronica au raportat o reducere semnificativa a durerii, dupa anumite tratamente cu ozon;
 • efectul antiinfectios– ozonul poate stimula uciderea microorganismelor care cauzeaza infectii.

Gratie efectelor terapeutice mentionate anterior, ozonoterapia este folosita ca adjuvant in tratatrea unei game foarte variate de afectiuni :

 • afectiuni reumatologice– datorita actiunii miorelaxante si antiinflamatorii a ozonului asupra discurilor intervertebrale si asupra articulatiilor, acesta poate fi utilizat in tratarea herniei de disc, a lombosciaticii, gonartrozei, coxartrozei, durerii cronice, precum si in  recuperarea post-traumatică (fracturi, luxații, entorse, etc)
 • afectiuni dermatologice – ozonoterapia conferă rezultate excelente in tratarea afectiunilor sistemului tegumentar, cum ar fi: psoriazisul, herpes, Zona Zoster, ulcer varicos, celulita, infectiile fungice si bacteriene, alopecia (căderea parului), cicatricile, cearcanele si ridurile fine.
 • afecțiuni ale tractului respirator: astm bronsic, rinite, infectii fungice si bacteriene (candidoza bucală, laringita, faringita, etc )
 • afectiuni cardiovasculare– terapia cu ozon poate fi utila pentru tratarea bolilor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza si hipertensiunea arteriala,
 • afecțiuni ale sistemului nervos– ozonoterapia poate fi utilizată pentru a imbunatati fluxului sanguin catre creier si terminatiile nervoase cu efecte benefice in afectiuni cu ar fi accidentul vascular cerebral ischemic, maladia Alzheimer, maladia Parkinson;
 • afectiuni ale aparatului genito-urinar– ozonoterapia poate fi utilizata pentru tratarea infectiilor urinare si a bolilor renale (nefrita, litiaza renala, insuficienta renala, afectiuni ale prostatei, vulvovaginite, metroanexite, infertilitate etc.).
 • afectiuni ale aparatului digestiv– ozonoterapia poate fi un tratament util in infectiile tractului gastrointestinal cum ar fi colite, boala Chron, hepatita cronica, ulcer gastric, gastrita asociată cu infectia cu Helicobacter pylori, etc.

 

Alte beneficii ale terapiei cu ozon:

 • tratamentul cu ozon este un revigorant excelent al organismului care imbunatățește performanțele fizice si psihice;
 • reduce dimensiunile formațiunilor nodulare din țesutul adipos al persoanelor afectate de celulită;
 • reduce vizibil ectaziile venoase mai ales de la nivelul coapselor si gambelor;
 • are rezultate bune in cazul patologiilor varicoase;
 • autohemotarapia cu ozon are rezultate bune in cazul persoanelor supraponderale care doresc sa slabească;
 • ozonul are un efect remarcabil asupra infecțiilor rezistente la antibiotice si cel mai important este ca nu distruge flora saprofită (benefică) a organismului;
 • Terapia ” Vampir” sau plasma îmbogățită cu trombocite și ozon este una din cele mai populare proceduri pentru revitalizarea țesturilor.  Rolul  acestei proceduri este de stimula producția de colagen si de regenerare a țesuturilor, fără efecte alergice sau secundar, fiind ideală pentru stimularea creșterii părului (în zonele de alopecie areată, difuză sau androgenică), întinerirea si regenerarea pielii, diminuarea ridurilor fine, îmbunătățește aspectul feței, gâtului, decolteului, mâinilor, reduce aspectul vergeturilor, îmbunătățirea melasmei și a petelor pigmentare. Este, de asemeni, utilizată ca adjuvant in tratarea afectiunilor articulare, prin acelasi mecanism de stimulare a producerii de colagen si de reducere a inflamației.

 

Terapia  cu ozon este lipsită de efecte secundare, atât timp cât este aplicată respectând-se cu strictete protocoalele terapeutice.  De aceea, in cadrul clinicii noastre veți beneficia de consiliere si tratament efectuate de medici specialiști ce utilizeaza aparatură de ultimă generație.

Puncte de lucru TRANSMED EXPERT