In cadrul cabinetului de neurologie se desfasoara urmatoarele activitati:
- consultatii de specialitate
- examen neurologic complet
- recomandari de tratamente pentru afectiuni acute si cronice
- urmarirea evolutiei pacientului cu afectiuni neurologice
Consultatiile se fac in baza unei programari prealabile si sunt gratuite cu bilet de trimitere de la medicul de familie.
Tipuri de tulburari neurologice
Manifestarile neurolgice sunt cauzate de sistemul nervos sau de ceea ce intervine asupra functiei normale a sistemului nervos. Sistemul nervos este format din doua parti:
- sistemul nervos central care include creierul si maduva spinarii – actioneaza ca o statie centrala de procesare.
- sistemul nervos periferic transmite informatiile senzoriale intre muschi, tesuturi si nervi in intregul organism catre creier. Atunci cand aceste conexiuni sunt perturbate apar simptome neurologice.
Simptomele neurologice isi au deseori originea din sistemul nervos periferic si includ senzatie de arsura, amorteala, intepatura, slabiciune musculara sau paralizie si sensibilitate. Aceste simptome pot fi cauzate de un traumatism local, in cazul in care durerea este direct legata de un traumatism sau de o boala sistemica, care ar putea sa afecteze intregul corp.
Durerea poate fi o expresie a unei conditii mult mai complexe: senzatia de durere ar putea fi resimtita intr-o parte a corpului in care n-a avut loc un prejudiciu sau nu se manifesta local o boala. Acest tip de durere este cel mai dificil de diagnosticat si tratat.
Simptomele neurologice pot fi declansate de unul sau mai multi nervi. Unele sindroame, cum ar fi sindromul de tunel carpian apare atunci cand un nerv este comprimat si lipsit de fluxul de sange corespunzator. Diabetul este o cauza frecventa a neuropatiilor periferice, in care nervii sunt lezati din cauza nivelurilor prea mari de zahar.
Simptomele neurologice pot fi caracteristice si bolilor autoimune (lupus, sindorm GullainBarre) sau a virusurilor (HIV, Epstein-Barr) sau virusul varicelo-zosterian. Manifestarile neurologice din cauza unor disfunctii ale sistemului nervos autonom (parte a sistemului nervos periferic) pot intrerupe actiunile involuntare cum ar fi respiratia, inghitirea, controlul vezicii urinare sau transpiratia. Acestea pot fi insotite de modificari ale tensiunii arteriale (ameteli, pierdere a constientei). Se va solicita imediat asistenta medicala de urgenta, daca manifestati aceste simptome, intrucat viata dumneavoastra s-ar putea afla in pericol.