- Consultatii ginecologice (inclusiv consult mamar)
- Consultatie obstetricala si monitorizarea evolutiei sarcinii
- Consultatie infertilitate
- Consiliere planificare familiala
- Test de sarcina
- Biopsii
- Tratamente generale si locale
- Screening de laborator pentru: cancerul de col uterin, infectia cu HPV si Herpes Virus, infectia cu Toxoplasma Gondii, Citomegalo Virus, Listeria si Rubella, infectia cu Chlamidia, Mycoplasma si Ureaplasma Urealiticum;
NOU!
Evaluarea cardiologica a gravidelor prin cabinetul de cardiologie!! Indicatii si contraindicatii ale interventiei cezariene in cazul gravidei cardiopate. Urmarirea cardiologica a gravidelor si fetilor, tratament si monitorizare.
Consultatiile si ecocardiografiile se fac in baza unei programari prealabile si sunt gratuite cu bilet de trimitere de la medicul de familie / specialist sau contracost.
Menopauza prematura si implicatiile sale
Factori favorizanti
- Factorul genetic este determinant – mostenirea genetica pe linie materna (daca mama sau bunica a suferit de menopauza “precoce”, fiica sau nepoata va putea avea aceeasi problema).
- Indusi medical, ca efect al iradierii sau administrarii de citostatice.
- Indusi chirurgical, prin extirparea ovarelor.
- Cand exista alte afectiuni grave: tuberculoza, tumori hipofizare, probleme endocrine, stres, anorexie , etc.
Simptome
Spre deosebire de menopauza naturala, care este anuntata din timp de simptome caracteristice perioadei de premenopauza (menstruatii abundente, sangerari intermenstruale, cicluri neregulate), menopauza “prematura” se instaleaza brusc, de cele mai multe ori. Ea este definitiva daca ciclul menstrual a disparut de cel putin 12 luni. Alteori, este precedata de o serie de semne si/sau simptome:
- menstre neregulate sau chiar inexistente;
- menstre mai consistente sau mai sarace decat de obicei;
- bufeuri (senzatii bruste de caldura la nivelul trunchiului superior);
- uscaciune la nivelul vaginului (care se subtiaza si devine mai putin flexibil);
- iritabilitate la nivelul vezicii urinare si chiar incontinenta;
- oscilatii ale starilor sufletesti (iritabilitate, schimbare brusca, depresie usoara);
- gura sau piele uscata;
- insomnie;
- scaderea libidoului – situatie ce influenteaza calitatea vietii femeii si a cuplului.
Insuficienta ovariana prematura (denumita mai putin academic “menopauza precoce sau prematura”) este definita prin aparitia spontana a menopauzei inainte de varsta de 40 de ani. Din cauza varstei relativ tinere si naturii neasteptate a evenimentului, pot fi necesare atat suportul psihologic, cat si terapia de substitutie hormonala. Desi cei mai multi medici nu sunt pregatiti adecvat pentru a oferi suport psihologic complet, abordarea adecvata si recomandarea catre serviciile specializate disponibile pot fi de ajutor. Pe langa bufeuri si schimbari de stare emotionala, femeia care sufera de menopauza precoce trebuie sa invete sa se descurce si cu inerentele dificultati fiziologice si psihologice care apar. De pilda, aceasta menopauza aparuta prea devreme poate fi o dilema foarte serioasa pentru femeile care isi doresc un copil, din pricina faptului ca perioada lor fertila s-a terminat. Prezenta acestor fenomene la femeile cu varsta sub 40 de ani recomanda efectuarea unui consult de specialitate la medicul ginecolog, in vederea stabilirii diagnosticului corect.